Phishing: hoe u frauduleuze e-mails kunt herkennen

Information

Answer
Kwaadwillende personen doen zich soms voor als medewerkers van LogMeIn en sturen frauduleuze e-mails (phishing-mails) naar LogMeIn-gebruikers en andere personen.

Voorbeelden
Een dergelijke phishing-mail heeft vaak dezelfde indeling en stijl als officiële LogMeIn-mails. Dit zijn enkele voorbeelden uit de afgelopen tijd:
  • In een recent geval (februari 2015) werd een LogMeIn-factuur nagebootst (het artikel in de link is Engelstalig).
  • Een andere mail, uit april 2014, beweerde in de onderwerpregel dat uw digitale LogMeIn-certificaat was verlopen (“Your LogMeIn digital certificate has expired!”).
  • In een bekend voorbeeld was de waarschuwingsmail nagemaakt die wij versturen wanneer een account wordt geblokkeerd na een bepaald aantal mislukte aanmeldingspogingen.
  • En er was een phishing-mail waarin een zogenaamde software-update werd aangekondigd, met een koppeling naar een frauduleuze softwarepatch. Belangrijk om te weten: LogMeIn, join.me en Cubby sturen nooit software-updates als bijlage bij een e-mail.
Wat moet u doen?
  • De hoofdregel is dat u nooit moet klikken op een koppeling in een verdachte e-mail!
  • Controleer altijd eerst of de koppelingen in de e-mail geldig zijn. Dit doet u als volgt:
    • Beweeg de muisaanwijzer (zonder te klikken) over de koppeling in de e-mail, zodat de werkelijke bestemming van de koppeling wordt weergegeven in knopinfo (Outlook) of onder in het browservenster (Gmail, Hotmail en dergelijke).
  • Als de koppeling niet verwijst naar een website waarvan u zeker weet dat het een officieel domein of een officiële service van LogMeIn is, neem dan onmiddellijk contact met ons op
  • Zelfs als een koppeling op het oog naar een LogMeIn-site lijkt te verwijzen, moet u er NIET OP KLIKKEN als u het niet volledig vertrouwt!
  • Neem contact op met ons supportteam. Mogelijk vragen we u dan om de hele e-mail aan ons door te sturen, zodat we de daders kunnen opsporen.
  • Als u onverhoopt toch op een verdachte koppeling hebt geklikt, kunt u het best de klantenservice van uw antivirussoftware om advies vragen.

Enkele officiële LogMeIn-domeinen:
  • .logmein.com – de hoofdsite van LogMeIn
  • .logmeinrescue.com – voor de LogMeIn Rescue-service
  • .logmeinrescue-enterprise.com – Rescue-functies voor specifieke accounts (domein alleen toestaan als u een enterprise-account hebt)
  • .accounts.logme.in – voor het aanmelden bij LogMeIn-services
  • .hamachi.cc – voor de LogMeIn Hamachi-service
  • .LogMeIn123.com – om verbinding te maken met LogMeIn Rescue-technici
  • .123rescue.com – om verbinding te maken met LogMeIn Rescue-technici
  • .join.me – de LogMeIn-service voor schermdeling
  • .cubby.com – de LogMeIn-service voor cloud-opslag en synchronisatie
  • *lastpass.com
  • @e.join.me
  • @t.join.me
  • @e.logmein.com
  • @t.logmein.com
  • @e.lastpass.com
  • @t.lastpass.com
ProductLogMeIn Rescue; LogMeIn Central; LogMeIn Pro; LogMeIn Backup; LogMeIn Hamachi; join.me; Rescue Lens